Bine ai venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificare

Aniversare tristă pentru CNE Cernavodă

Noutati iulie 17, 2012

16 ani de la primul megawat nuclear, trei reactoare adormite

Iulie este o lună deosebită pentru domeniul energetic. În iulie 1990, la Cernavodă, s-a desfăşurat prima vizită de lucru a Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică de la Viena, pe 11 iulie 1996 reactorul 1 a fost pentru prima dată conectat la Sistemului Energetic Naţional, doi ani mai târziu, pe 2 iulie a fost înfiinţată Societatea Naţională Nuclearelectrica, iar în iulie 2006 a fost încheiat cu succes testul de presiune al circuitului primar (reactorul nuclear) la Unitatea 2. La 16 ani distanţă de primul megawat livrat României de către centrala nucleară, situaţia nu este deloc bună pe platforma nucleară.

Independenţa energetică, la coşul de gunoi

Dacă nu intervenea mişcarea din 1989, iar planurile nucleare comuniste ar fi mers până la capăt, acum, aproape jumătate din România ar fi fost alimentată cu energie electrică produsă de la Cernavodă. Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă costă aproximativ patru miliarde de euro şi ar fi trebuit să reînceapă sub tutela companiei internaţionale EnergoNuclear. Compania a fost înfiinţată pe 25 martie 2009, prin promovarea unei structuri de acţionariat în care Nuclearelectrica urma sa deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, ceilalţi investitori în proiect deţinând participaţii după cum urmează: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. Numai că, „frăţia” EnergoNuclear nu a apucat să împlinească doi ani pentru că acţionarul CEZ şi-a exprimat oficial intenţia de retragere pe 9 septembrie 2010, iar pe 19 ianuarie 2011 încă trei investitori – GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power România au notificat celorlalţi acţionari ai EnergoNuclear despre intenţia lor de a părăsi proiectul. Principala vină pentru plecarea companiilor străine îi revine statul, care tărăgănează de trei ani reorganizarea sistemului energetic, lucru care destabilizat echilibrul şi aşa fragil de pe piaţa energiei. În aceste condiţii, statul a fost nevoit să răscumpere acţiunile, iar în prezent Nuclearelectrica deţine 85% din EnergoNuclear şi nu are nicio sursă de finanţare a reactoarelor 3 şi 4.

Nume de cod „Centrala I”

Deşi în ultimii ani de comunism, şantierele nucleare duceau lipsă de materiale, ritmul construcţiilor de dinainte de 1989 nu se compară cu ceea ce se întâmplă acum la Cernavodă. În 1970 a fost creat, de către comunişti, Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară. Primele negocieri în privinţa construcţie centralei au fost demarate cu Rusia, iar centrala nucleară trebuia construită la Strejeşti, judeţul Olt. În 1971, proiectul nuclear a fost transpus pe planşa de proiectare şi a primit numele de cod „Centrala I”. „Centrala I” a demarat imediat recrutarea de personal, deşi proiectul nu era nici măcar terminat în faza de proiect. Ulterior, atât tipul centralei, cât şi locul unde urma să fie construită au fost modificate. A fost ales un nou tip de reactor, modelul canadian (CANDU), iar amplasamentul viitoarei centrale a fost mutat la Cernavodă. La acea dată, din punctul de vedere al siguranţei, CANDU era superior oricărui model rusesc. Modelul canadian dispunea de alveolă de protecţie din beton masiv care acoperă tot reactorul, sistem care, dacă ar fi existat la Cernobîl, ar fi protejat vieţile a mii de oameni. În fine, negocierile cu canadienii au durat patru ani, iar în 1976 a fost finalizat studiul de fezabilitate româno-canadian pentru sistemul CANDU în România. În decembrie 1978 au fost încheiate contractelor între ROMENERGO şi AECL (Atomic Energy of Canada Limited) pentru preluarea licenţei sistemului CANDU (CANada Deuterium Uranium), proiectarea şi procurarea echipamentelor specifice părţii nucleare ale Unităţii 1. În februarie 1981 s-a parafat contractul dintre autorităţile comuniste româneşti şi AECL Canada pentru furnizarea primului lot de echipamente nucleare. La construcţia centralei au lucrat mii de oameni. Se construiau în pararel toate cele cinci reactoare, care însă se aflau în diferite stadii de execuţie. Cea mai avansată era Unitatea 1, care urma să fie prima dată în folosinţă. În 1981 România a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe, iar un an mai târziu construcţia camerelor reactoarelor a fost sistată pentru 18 luni din cauza lipsei unor tubulaturi speciale care nu puteau fi fabricate în ţară. Pe măsura directivelor tot mai restrictive ce obligau constructorii să fabrice un număr mare de componente în ţară, lucrările avansau din ce în ce mai greu. La finele anului 1989, situaţia pe şantierul de la Cernavodă era următoarea: gradul de realizare al Unităţii 1 ajunsese la circa 45%, Unitatea 2 era construită în proporţie de 25% iar reactoarele 3, 4 şi 5 erau în stadii de execuţie cuprinse între 5 şi 15%. În 1996, primul reactor este pus în funcţiune, iar 11 ani mai târziu a fost pornită cu mari eforturi şi Unitatea 2, lucrările la restul reactoarelor au avansat cu viteza melcului. În prezent, procentul de realizare la Unitatea 3 este de 52%, iar la Unitatea 4 în proporţie de 30%. Unitatea 5 a fost oficial abandonată.
Darius MARTINESCU-observator.ro

Nu sunt etichete

916 numar total de afisari, 1 azi

  

 • 1st STEP la Parcul Hermes – Slobozia

  de pe august 31, 2011 - 0 Comentarii

  Noul club de tineret din Cernavoda, 1st STEP, nu pierde timpul. Excursiile in tara, in rezervatii naturale, parcuri de distractii (Parc Aventura din Brasov), si activitatile ce provoaca adrenalina (paintball, carting, zbor cu paraşuta sau cu elicopterul, calarie si alte sporturi extreme) sunt prioritare pe lista organizatorilor.

  Daca vrei sa partici si tu, poti sa contactezi organizatorii aici. Inscrierea e gratuita!

  Ultima excursie a fost organizata la Parcul de Vacanta Hermes, din Slobozia. Pentru mai multe detalii apasati aici.

   

 • Teren ieftin la licitatie - sansa pentru o casa in Cernavoda

  de pe octombrie 29, 2013 - 1 Comentarii

  teren cernavodaPrimăria Cernavodă va concesiona, în zona de nord a oraşului, 260 de loturi de teren în vederea construcţiei de locuinţe, pentru care aproape 500 de persoane au depus cereri la sediul Primăriei.

  Cererea de locuinţe la Cernavodă a devenit tot mai mare în ultimii ani, astfel încât autorităţile fac faţă cu greu solicitărilor, în condiţiile în care, pe fondul crizei economice, investiţiile în acest sector au fost tot mai puţine. Pentru a rezolva această problemă, conducerea administraţiei locale a căutat diverse soluţii pentru mărirea fondului locativ al oraşului.

  În acest sens, Primăria Cernavodă a parcelat, în zona de nord a oraşului, 260 de loturi în vederea construcţiei de locuinţe.

  Potrivit primarului Gheorghe Hânsă, fiecare lot de teren măsoară, în medie, 450 de metri pătraţi.

  „Loturile de teren vor fi concesionate în urma unei licitaţii. Iar cei interesaţi trebuie să prezinte o serie de documente, printre care dovada sursei de venit, o copie a actului de identitate (care să confirme că solicitantul locuieşte de minimum cinci ani în Cernavodă) şi alte acte care dovedesc lipsa datoriilor la bugetul de stat. În prezent, aproape 500 de persoane au depus cereri la sediul Primăriei pentru înscrierea la licitaţie”, a spus Hânsă, care a adăugat că preţul de pornire la licitaţie va fi mic, astfel încât mulţi dintre cetăţeni să poată avea şansa de a-şi construi o casă.

  Şi, pentru ca cei ce se vor muta în noul cartier să beneficieze de condiţii normale de trai, Primăria va demara, în primăvara anului viitor, lucrările de introducere a infrastructurii.
  (sursa:www.telegrafonline.ro)

 • “Salvaţi delfinii din Marea Neagră!”

  de pe august 24, 2011 - 0 Comentarii

  Nu există săptămână în care să nu fie găsite, pe plajele litoralului românesc, cadavre de delfini, de la începutul anului şi până în prezent, peste o sută de mamifere fiind ucise. Potrivit specialiştilor, în toate cazurile, moartea a survenit în urma prinderii în plasele de tip setcă şi ohană folosite de pescari.

  De multe ori, valurile au împins la mal cadavrele de delfini, aflate în stare avansată de putrefacţie. Alteori, mamiferele au fost găsite fără cap, întrucât pescarii au preferat să le decapiteze în loc să îşi taie plasele. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât autorităţile par să fie neputincioase, legile nefiind suficient de aspre. Poliţia îi arestează pe braconieri, însă peste puţin timp ei apar din nou pe mare, folosind plase monofilament care fac victime în rândul delfinilor.

  În virtutea conservării speciei de delfini, Institutul Verde, în colaborare cu ONG-urile de profil, a demarat o campanie de strângere de semnături care a debutat, zilele trecute, la Vama Veche. Toate persoanele aflate pe litoral sunt invitate să participe, până pe 5 septembrie, la campania “Vama Verde” şi să semneze petiţia “Salvaţi delfinii din Marea Neagră”. “Vrem să strângem peste 4.000 de semnături numai până la sfârşitul sezonului estival. Apoi campania va continua, urmând ca, prin intermediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, să înaintăm o propunere legislativă prin care actuala lege a pescuitului să fie modificată, astfel încât sancţiunile aplicate pescarilor care folosesc plase ilegale să fie mai dure. După ce că sunt puţini delfini, mai sunt şi ucişi”, a declarat secretarul Institutului Verde, Silviu Dumitru.

  Persoanele care nu pot semna petiţia la faţa locului pot face acest lucru online, accesând adresa www.institutulverde.ro
  (sursa: www.telegrafonline.ro)

 • Inca doi violatori din Cernavoda

  de pe noiembrie 27, 2013 - 2 Comentarii

  Nicolae Encica – a violat o minora de 14 ani

  violata in cernavodaNicolae Encică, de aproape 33 de ani, din Cernavodă, a fost arestat de Tribunalul Constanţa pentru 29 de zile, la cererea procurorilor. El este acuzat de viol.

  Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat, ieri, că poliţiştii din Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la data de 22 noiembrie, ora 19.30, bărbatul de 33 de ani a acostat o minoră de 14 ani, a dus-o cu forţa într-o lizieră de la periferia localităţii, unde a constrâns-o să întreţină raporturi sexuale cu acesta. Individul a fost depistat la scurt timp de către poliţişti.

  Nicolae Encică a fost arestat de Tribunal, însă mandatul poate fi atacat la Curtea de Apel Constanţa.

  În 2007, Encică a fost cercetat pentru tentativă la viol.

  Gica Dediu – a violat o minora de 13 ani

  inchisoare cernavoda

  Gică Dediu, de 60 de ani, din Cernavodă, condamnat la 11 ani pentru că ar fi violat de mai multe ori o minoră de 13 ani, rămâne în arest. Decizia a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.

  Următorul termen a fost fixat pentru data de 5 decembrie.
  (sursa: www.telegrafonline.ro & www.ziuaconstanta.ro)

 • O glumă proastă a trimis un copil la psiholog!?

  de pe octombrie 29, 2013 - 0 Comentarii

  beci gradinita cernavodaPrimele rezultate ale anchetei derulate în cadrul Grădiniţei nr. 4 din Cernavodă arată că băieţelul Kevin Gaye Weiss, de trei ani şi şapte luni, nu a fost pedepsit de angajaţii instituţiei să stea în beciul instituţiei.

  Potrivit inspectorului general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. dr. Răducu Popescu, totul ar fi pornit de la un „moment nefericit” în care educatoarea a făcut o glumă deplasată cu privire la copil, după ce el a avut un „comportament obraznic”. „Educatoarea i-a spus copilului că îl duce la beci dacă mai este obraznic, iar îngrijitoarea i-a intrat în joc şi a adus cheile de la intrarea la subsol. De aceea, copilul s-a speriat”, a declarat prof. Popescu.

  Conform stirii de la ObservatorTV, politistii au vizitat Gradinita pentru a investiga si a lua amprente. Daca povestea se dovedeste reala, paznicul Gradinitei va fi concediat.

  El a completat că situaţia de la grădiniţa din Cernavodă are şi un istoric, pentru că între educatoare şi mama copilului există un conflict de care conducerea instituţiei de învăţământ nu ştia. „Mâine (astăzi – n.r.) se va întruni un Consiliu de Administraţie în cadrul grădiniţei şi se va stabili ce măsuri se vor lua în acest caz. Noi propunem ca educatoarea să fie sancţionată la salariu pentru atitudinea pe care a adoptat-o, cu care nu suntem de acord, însă rămâne la latitudinea conducerii grădiniţei”, a adăugat prof. Popescu.

  Amintim că mama lui Kevin, Ramona Teodora Cristea, a sesizat ISJ, Poliţia şi Primăria Cernavodă, printr-o adresă, că băiatul ei a fost închis în beciul grădiniţei şi a solicitat autorităţilor să ia măsurile care se impun în astfel de situaţii. Ea a declarat că băiatul ei are acum nevoie de consiliere psihologică. Mama a spus că cel mic se trezeşte noaptea, plânge, este speriat.
  (sursa:www.telegrafonline.ro & ObservatorTV)

Prietenii e-Cernavodei